Resolutie en compressie

De termen resolutie en compressie klinken je misschien niet onbekend in de oren. Deze termen hebben te maken met de kwaliteit en scherpte van je foto. Wat betekenen deze termen en waar zijn ze goed voor? Dat is waar deze blog over gaat.

 

Resolutie

De termen resolutie en compressie klinken je misschien niet onbekend in de oren. Deze termen hebben te maken met de kwaliteit en scherpte van je foto. Wat betekenen deze termen en waar zijn ze goed voor? Daar gaat deze blog over. Om te beginnen, wat is resolutie? Resolutie wordt over het algemeen gezien als een term voor het meten van het aantal pixels op jouw scherm. De maat die hiervoor gebruikt wordt heet "dot per inch" (dpi). Hoe hoger de dpi, hoe scherper en hoger de kwaliteit van de foto. Het wijzigen van de dpi zorgt er echter ook voor dat de afbeelding kleiner of groter wordt. De algemene hoeveelheid dpi die wij adviseren voor het printen is minimaal 150 dpi. Zeker als je een product wilt bestellen waarvoor een groter ontwerp nodig is, zoals voor canvas prints en pull-up banners. Dit betekent niet dat je de dpi niet kunt upgraden. De afbeelding krimpt echter meestal wanneer deze wordt gewijzigd naar bijvoorbeeld 300 dpi. Daarom raden we je aan een afbeelding met 300 dpi te gebruiken voor kleinere producten zoals ansichtkaarten en flyers en een 150 dpi voor grotere producten. Je kunt jouw afbeelding instellen op een dpi hoger dan 300, maar dit doet niet veel. De reden is dat je bij het afdrukken geen verschil merkt in de kwaliteit van je foto door dit te doen.

Zoals eerder vermeld, zal je afbeelding krimpen bij het aanpassen van de dpi. Dit is echter alleen het geval als de dpi lager was dan waarin je deze hebt gewijzigd. Je hebt bijvoorbeeld een afbeelding van 72 dpi en je wijzigt deze in 300 dpi. In dit geval wordt jouw afbeelding kleiner en andersom, maar in plaats daarvan groter. Kijk eens naar het voorbeeld hieronder.

 

Een foto van 72dpi

 

 

Een foto van 300dpi

Tip: Je kunt de dpi altijd upgraden zonder de resolutie te verliezen, maar het verlagen van de dpi leidt tot verlies van dpi, dus houd hier rekening mee!

 

Compressie

Hoe zit het met compressie? De letterlijke definitie van compressie is: "de handeling van iets in een kleinere ruimte drukken of er van verschillende kanten druk op uitoefenen totdat het kleiner wordt." In druktermen betekent het hetzelfde. Het wordt gebruikt om ruimte te besparen en ervoor te zorgen dat een afdrukbestand minder schijfruimte in beslag neemt dan normaal. Meestal worden hiervoor jpg-bestanden gebruikt, maar geheel zonder risico is het niet.

De reden is dat een hogere compressie er ook voor zorgt dat de foto van mindere kwaliteit is. Zoals de definitie suggereert, wordt om ruimte te besparen iets in een kleinere ruimte geperst, wat in dit geval verwijst naar pixels die tegen elkaar worden gedrukt waardoor de kwaliteit afneemt. We zien dit regelmatig in jpg bestanden dus wees er voorzichtig mee! Vooral omdat je de compressie van een bestand niet meer kunt wijzigen nadat je het hebt opgeslagen.

Daarom raden we je aan deze tips te volgen bij het maken van een afbeelding die bedoeld is om af te drukken. Concluderend, minimaal 150 dpi voor grotere printproducten, 300 dpi voor kleinere printproducten en het opslaan van hoogwaardige jpg-bestanden. Zo zorgen we voor jouw glimlach!

 

Voor al jouw drukwerk kun je bij ons terecht.

We print, you smile!