Aanleverspecificaties

Controleer altijd vooraf of je bestand voldoet aan onze aanleverspecificaties. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan Happyprinting.nl de gewenste leverdatum hanteren.

 

Afloop en trimbox

Bestanden dienen met 3 mm rondom afloop en een trimbox aangeleverd worden. Deze rand buiten het drukwerk stelt ons in staat om mooi aflopend het drukwerk te kunnen afwerken

 

Document boxes

Indien je gebruik maakt van een applicatie van Adobe, dan kun je al tijdens het opmaken gebruik maken van diverse opmaak kaders. Deze ‘boxes’ hebben verschillende functies.

  • Cropbox; dit is het buitenste zichtbare kader. Alles buiten dit kader is niet zichtbaar in een reguliere pdf.
  • Bleedbox; deze wordt gebruikt om de bleed/afloop kader weer te geven. Het is aan jou hoeveel bleed je gebruikt, wij verlangen een minimum van 3mm om correct drukwerk te kunnen leveren. Een bleedbox kan in theorie buiten de cropbox vallen.
  • Trimbox; dit kader is de de rand van het afgewerkte formaat en wordt ook wel de ‘digitale snijlijn’ genoemd. Vele systemen zullen dit kader nemen als basis formaat. Op het moment dat je zichtbare snijtekens weergeeft, zal het dat doen op basis van de trimbox.
  • Mediabox; binnen dit kader wordt normaal de belangrijkste opmaak gedaan. Zorg dat alle content wat van belang is binnen dit kader staat. Normaliter is de mediabox gezet op 5mm binnen de trimbox.

 

Resolutie

Indien je beelden gebruikt is het prettig als het beeld goed zichtbaar is, ondanks je bewerking. Bij regulier drukwerk vragen wij je om uw beelden aan leveren in het bestand met een minimum resolutie van 300 DPI.

Bij grote beelden, waarbij je eigenlijk er verder vanaf staat, denk aan posters, reclame borden etc, kun je met een lagere DPI aanleveren met een minimum van 150 DPI.

 

Pagina’s

Zorg dat wanneer je jouw document(en) aanlevert dat het alle(en) pagina’s bevat die gedrukt dienen te worden. De pagina’s dienen in leesvolgorde in 1 bestand als losse pagina’s aangeleverd te worden.

Pagina’s opgemaakt als spread kunnen niet verwerkt worden. Happyprinting.nl beschouwd folder zijdes als 1 pagina en dienen als zodanig opgemaakt te worden. Zie onze werktekeningen ter illustratie.

 

Kleur opbouw

PMS wordt vaak gebruikt voor huisstijldrukwerk of bij 1,2 of 3 kleuren drukwerk. Zorg altijd bij PMS dat je echt PMS kiest en niet een mix op je palette, op dat moment is het geen PMS meer.  Bij PMS weet de drukker precies welke kleur het betreft, omdat elke PMS een eigen nummer heeft. U kunt wel kiezen voor een tint van een PMS kleur, in dit geval wordt de dichtheid van de inkt verminderd en is de kleur lichter. Houd altijd een minimum aan van 10% van 1 kleur, om geen verlies van kleur te garanderen.

Bij full color drukwerk wordt er door een combinatie van CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, blacK) kleuren gemaakt. Bij CMYK ben je niet gebonden aan maximaal 4 kleuren zoals bij PMS. Wel is er een maximum van 280% kleurbezetting. Indien hoger wordt de kleur automatisch teruggezet naar 280%. Dit om te voorkomen dat de inkt te nat is en overzet naar ander drukwerk, wat lelijke vlekken kan veroorzaken. Houd altijd een minimum aan van 10% van 1 kleur, om geen verlies van kleur te garanderen.

 

Lijndikte

Zorg dat lijnen en teksten niet op 100% uitgezoomd niet vervagen of dichtvallen. Dit kan leiden tot hetzelfde effect in het uiteindelijke drukwerk.

 

Letterfonts contouren

Omdat er legio opties zijn met fonts kan het zijn dat het gewenste font niet aanwezig is op de drukkerij. Helaas zal bij het drukken door het system willekeurig een ander vervangend font gekozen worden. Dit kan tot negatieve resutaten leiden. We adviseren daarom 2 opties:

  • Fonts omzetten naar contouren. De letters worden als het waren vervangen door lijnen en hebben dan geen font gerelateerde informatie. Een nadeel hiervan kan zijn, is dat er achteraf niet meer wijzigingen kunnen plaatsvinden, de letters zijn lijnen. 
  • Je kan ook kiezen om de fonts in te sluiten in het bestand. In het betand zit dan ook de bijbehorende fonts. 

 

Stansvormen, hulplijnen contouren

Het kan zeer handig zijn om hulplijnen of stansvormen te gebruiken, zodat het beter zichtbaar is hoe het drukwerk er afgewerkt uitziet. Helaas worden deze hulpmiddelen wel meegedrukt indien deze vormen en/of lijnen in het bestand zitten. Als je deze vormen toch ter illustratie wilt tonen, zorg dan dat je 2 bestanden aanlevert; 1 met en 1 zonder de hulpmiddelen. Geef het bestand een duidelijke naam zodat er geen misverstand is welke gedrukt moet worden. Happyprinting kan niet bepalen of het wel of niet de hulpmiddelen moet drukken.

 

Transparantie

Transparantie kan ontstaan door diverse oorzaken. Het resultaat in je opmaak programma is zoals jij wenst, maar het drukwerk kan vreemde vervormingen ondervinden. De perstechniek is niet altijd in staat 1-op-1 het beeld te drukken zoals je aanlevert. Wij adviseren dan ook bij transparanties dat je deze indien mogelijk plat maakt (flattening) en de lagen samenvoegt tot 1 laag. Hiermee voorkom je mogelijke, ongewenste resultaten in het drukwerk. Happyprinting controleert niet op transparanties. Helaas wordt pas na uitlevering duidelijk of transparantie gebruikt is en/of het drukwerk naar wens is. Happyprinting.nl is niet verantwoordelijk voor de controle van transparanties.

 

Overdruk

Overdruk wordt nagenoeg alleen gebruikt bij 100% K teksten. Overdruk zorgt dat er geen witte randen om letters ontstaan bij drukken. Gebruik je overdruk op andere plekken dan kunnen er ongewenste resultaten ontstaan. Controleer of er in je drukwerk ontwerp overdruk aanwezig is. Met behulp van Adobe Acrobat (niet Adobe Reader) kunt u gemakkelijk overdruk in uw document detecteren.

 

Kaders

Kaders, (omlijstingen, frames, randen) in het document worden alleen na schriftelijke toezegging gedrukt. Helaas kunnen de kleinste verschuivingen in papier en druk ertoe leidden dat kaders niet staan als gewenst. 

 

Bestandstypen

Graag ontvangen we je drukwerkbestanden als PDF (bij grote PDF bestanden eventueel ZIP of RAR). Zorg ervoor dat de de benaming van pagina’s duidelijk is indien je aanlevert als losse PDFs. Zorg bij bestandstypen dat de snijgegevens zichtbaar zijn, zodat we deze kunnen controleren. Met onze Grafische Editor kun je makkelijk pdf bestanden maken voor het product dat je wilt bestellen, gebruikmakend van je eigen jpg, png en andere grafische bestanden. Tijdens het bestel proces word je de mogelijkheid geboden om de Grafische Editor te gebruiken. Loop je tegen vragen of problemen aan bij het gebruik van onze Grafische Editor? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag.

Happyprinting.nl accepteert geen drukwerkbestanden aangeleverd in Powerpoint, Word of andere Microsoft Office applicaties.

 

Happyprinting kan niet aansprakelijk gesteld worden voor niet gewenste resultaten als gevolg van niet juist aangeleverde bestanden. Denk hierbij aan taal en/of spelfouten, onjuiste kleuren of kleuromzetting, rasters, verlooptinten etc. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden.